Rozwiązania w zakresie uzdatniania wody w sektorze spożywczym

Przemysł spożywczy cechuje się szczególnie dużym zapotrzebowaniem na wodę, która musi spełniać restrykcyjne normy, aby mogła zostać dopuszczona do kontaktu z żywnością i do jej produkcji. Szacuje się, że woda z własnego ujęcia może pokryć nawet 80% zapotrzebowania zakładu. W celu ochrony zasobów wody wiele przedsiębiorstw decyduje się na działania proekologiczne i innowacyjne rozwiązania uzdatniania wody. 

Higieniczne procesy uzdatniania wody 

Normy dotyczące produkcji żywności i napojów nieustannie się zmieniają. Zaostrzanie ich powoduje, że konieczna jest stała modyfikacja rozwiązań do uzdatniania wody, jakie są stosowane w zakładach produkcyjnych. Chodzi o ponadprzeciętną higienę i skuteczne zminimalizowanie zagrożeń mikrobiologicznych w systemach. Proces uzdatniania wody musi odbywać się przy pomocy urządzeń, które posiadają szczelne zabezpieczenia przed przedostaniem się do ich wnętrza zanieczyszczeń z zewnątrz. 

Co ważne, nowoczesne rozwiązania z zakresu uzdatniania wody w sektorze spożywczym posiadają stały monitoring, który pozwala na całodobową kontrolę całego procesu. Wśród technologii wykorzystywanych do uzdatniania wody w branży spożywczej (zobacz: https://www.veoliawatertechnologies.pl/berkefeld-purbev) wyróżnia się filtrację, odwróconą osmozę, zmiękczanie, dejonizację i ultrafiltrację. System wykorzystywany w zakładach musi odpowiadać wszystkich rygorystycznym przepisom. 

Innowacyjna technologia uzdatniania wody wykorzystywanej przy produkcji napojów i żywności

Systemy higienicznego uzdatniania wody skutkują wieloma korzyściami dla zakładu, jak i całego procesu produkcyjnego. Dzięki zastosowaniu specjalnych komponentów i materiałów, minimalizuje się ryzyko mikrobiologiczne. Systemy cechują się ponadto ekonomiczną eksploatacją, co jest możliwe dzięki ograniczonemu zapotrzebowaniu na środki czyszczące. Kluczowe dla utrzymanie sterylnej czystości urządzeń jest wydłużenie cyklu czyszczenia i konserwacji poszczególnych ich elementów. 

Rozwinięcie tematu znajdziemy na: https://www.veoliawatertechnologies.pl/

To, co istotne, to możliwość dopasowania całego systemu uzdatniania wody do indywidualnych potrzeb zakładu. Nowoczesne systemy przystosowane są do szybkiej i łatwej modyfikacji, aby spełniały określone wymagania zarówno prawne, jak również wewnętrzne, opracowane na potrzeby konkretnej firmy w oparciu o specyfikę procesów produkcyjnych i przetwórczych. Ponadto ich indywidualne dopasowanie sprzyja optymalizacji kosztów zakładu i ryzyka mikrobiologicznego. 

Od procesu uzdatniania wody zależy jakość wytwarzanego produktu, bezpieczeństwo żywności, a także niezawodność zasilania wodą urządzeń produkcyjnych i przetwórczych. Innowacyjne higieniczne systemy do uzdatniania wody pozwalają na oszczędności i ponowne wykorzystanie zasobów wody, jednocześnie zapewniając optymalne warunki dla procesów produkcyjnych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here