Jak zwiększyć efektywność pracowników za pomocą programów kafeteryjnych?

Programy kafeteryjne cieszą się coraz większa popularnością, wśród ludzi na całym świecie. Dzięki nim pracownik ma możliwość wyboru nagrody, która ma mu być przyznana, za pewne, konkretnie określone sukcesy, które osiągnął w pracy. Ten system nagradzania, świetnie wpływa na motywację pracowników do dalszej pracy, znacznie zmniejsza niebezpieczeństwo wypalenia zawodowego, a do tego jeszcze ma pozytywny wpływ na poziom dowartościowania. Podwładni będą czuli się ważniejsi, a co ważniejsze, będą wiedzieli, że są zauważeni przez kierownika i szefostwo firmy.

Takie programy nie mają tylko charakteru materialnego, o czym niestety szefostwo często zapomina i nie decyduje się na ich stosowanie, tłumacząc się za wysokimi kosztami. Najczęściej w menu kafeteryjnym możemy trafić na takie nagrody, jak:

* dzień wolny od pracy,
* wejściówka na basen,
* wejściówka na siłownię,
* bilet do kina,
* wycieczkę,
* okazja do pracy przez ustalony okres czasu (np. tydzień) w mniejszej ilości godzin.

Tego typu programy kafeteryjne będą mogły spełniać rolę motywacyjną, kiedy to podstawowe wynagrodzenie pracownika jest dość wysokie, a więc pracownik ma zapewnione podstawowe środki utrzymania, dzięki uzyskiwanemu regularnie wynagrodzeniu. Jeśli takiego wynagrodzenia nie będzie, podwładny otrzymując karnet na basen, czy wycieczkę, może czuć się rozczarowany, jeśli nie będzie miał dodatkowych środków na zaspokojenie podstawowych potrzeb swojej rodziny.

Jak zwiększyć efektywność pracowników za pomocą programów kafeteryjnych?

Jeśli chcemy uniknąć rozczarowania ze strony podwładnych, to powinniśmy z nimi jak najwięcej rozmawiać. O tym, czego potrzebują, czym się interesują, do jakich celów dążą. Takie nowoczesne systemy wynagradzania, powinny być elastyczne i dopasowane do wyników pracy. Wtedy taki system będzie konkurencyjny, a jest to ważne, bo rynek ciągle się zmienia. Im lepiej też będzie dostosowany do potrzeb pracowników, tym też większa będzie szansa, że będą oni zadowoleni, z otrzymania go.

Wskazówki

* Obecnie zwraca się coraz większą uwagę na pracownika. Na jego potrzeby, oczekiwania w stosunku do wypełnianej pracy, jakie ma on plany, marzenia, co chce osiągnąć w ciągu najbliższych lat.
* Taki system wynagradzania powinien być odpowiednio dobrany do oczekiwań sygnalizowanych przez podwładnego. Podstawowe wynagrodzenie, to nagroda za miesiąc ciężkiej, solidnej i lojalnej pracy. Taka nagroda więc, powinna być atrakcyjna i pożądana, przez osobę, która ją otrzymuje.
* Nagrody nie muszą być kosztowne, z punktu widzenia wydatków ponoszonych przez pracodawcę, a mogą dać wiele dobrego. Niestety nasi pracodawcy nie zawsze zdają sobie z tego sprawę, a co się z tym wiąże, zdają się nie zauważać zalet, jakie płyną z takiego systemu nagradzania.
* Takie programy kafeteryjne posiadają jednak swoje minusy. Jednym z nich, z pewnością będzie fakt, że zazwyczaj są one dość trudne do przygotowania, a także późniejsze kierowanie nimi, może okazać się dość czasochłonne. Co także może zniechęcać część pracodawców do tego, aby zaczęli je wykorzystywać w swojej firmie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here