Życie na kasie

0
51

Czy praca na stanowisku kasjera i ekspedient jest łatwa? To zależy, z jakiego punktu widzenia będziemy patrzyli na to zagadnienie. Ze strony klienta praca ta wydawać by się mogła naprawdę bardzo łatwo. Bowiem co to jest nabijanie tylko na kasę – przesuwanie przed czytnikiem – i robienie podsumy wszystkiego. No tak wydawać by się mogło, że jest to praca łatwa. Jednak takie zdanie można w bardzo łatwy sposób zmienić, jeżeli tylko człowiek znajdzie się sam na takim stanowisku w pierwszym dniu i będzie uczestnikiem/świadkiem najróżniejszych sytuacji.

Praca kasjer / ekspedient, ekspedienta nie należy do najłatwiejszych. Tak samo jak praca członka ekipy budowlanej lub też dyrektora od spraw handlowych w wielkim konsorcjum biznesowym. Tak, są to zupełnie różne stanowiska, jednak zakres obowiązków jest bardzo duży. Jednak wracając do kasjera, który ma swoją pracę w jakimś sklepie, jak może wyglądać jego przykładowy dzień? To wszystko zależne jest oczywiście od tego, w jakim sklepie tę pracę dokładnie wykonuje. Inaczej będzie wyglądała jego praca w zwykłym warzywniaku, inaczej w perfumerii, a jeszcze zupełnie inaczej cała sprawa będzie wyglądała, jeżeli ktoś będzie zatrudniony w wielkim hipermarkecie, których u nas przecież nie brakuje.

W wielkim hipermarkecie na kasach są typowo kasjerzy, którzy rzadko mają w swoich obowiązkach wpisane wykładanie towaru. W ich obowiązkach wpisana jest obsługa kasy i tylko to. Ale nie oznacza to faktu, że nie znajdą się w sytuacji, że w przypadku braku ruchu nie znajdą się na innym dziale do pomocy. Tak również może być, jak najbardziej. Jednak ich obowiązki to na ogół obsługa kasy fiskalnej, terminala płatniczego, prawidłowe nabijanie wszystkich towarów na kasę i wszystkim, co jest związane z obsługą tego stanowiska. Również jego sprzątanie, jeżeli coś się zbije, rozwali, rozleje, jak to różnie bywa. Z kolei kasjer w małym sklepiku spożywczym lub w warzywniaku będzie miał więcej obowiązków do wykonania. Na ogół takich kasjerów jest dwóch lub nawet trzech na zmianie.

Jedna osoba kasuje a reszta zajmuje się na bieżąco wykładaniem towaru. W szczególności w sklepie warzywniczym taki asortyment należy uzupełniać na bieżąco, bowiem warzywa i owoce to bardzo chodliwy towar. Czasem bywa tak, że kasjerka, kasjer na zmianę kasuje. Jedna osoba po godzinie, druga osoba po godzinie, aby każdy mógł trochę odpocząć od kasy i przy okazji wykazać się przy innych czynnościach. Nie można jednak zapominać, że najważniejszym elementem pracy wszystkich kasjerów, niezależnie od sklepu, który będzie ich zatrudniał jest obsługa samego klienta. W końcu to on przynosi cały towar do kasy, aby kasjer mógł go nabić. I te spotkania są czasem bardzo trudne, bo jak sami wiemy klienci są najróżniejsi (wystarczy zresztą spojrzeć tylko na siebie!). Z niektórymi klientami można bez problemu porozmawiać o pogodzie lub nawet o bieżących wydarzeniach politycznych, a z niektórymi…. tak, jak najszybciej byśmy się chętnie pożegnali, bowiem do przyjaznych osób oni nie należą. Ale nic już z tym nie poradzimy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here